Откриха една от най-големите черни дупки. Черна дупка с маса около 33 млрд.

...
Откриха една от най-големите черни дупки. Черна дупка с маса около 33 млрд.
Коментари Харесай

Откриха една от най-големите черни дупки

Откриха една от най-големите черни дупки. Ч ерна дупка  с маса  около  33 милиарда пъти над тази на Слънцето  е открита от английски астрономи.  казват учените от университета на Дърам.

Изследователите разказват откритията си, оповестени в профилираното издание “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society ”, като “изключително вълнуващи ”.

“Тази черна дупка, която е с почти 30 милиарда пъти над масата на нашето Слънце, е  една от най-големите, засичани в миналото и в горната граница на равнищата, за които считаме теоретично, че могат да доближават черните дупки , тъй че това е извънредно вълнуващо изобретение ”, споделя ръководителят на проучването доктор Джеймс Найтингейл от Факултета по физика на университета на Дърам.

Свръхмасивните черни дупки са обектите с най-голяма маса във Вселената,

с маса от 10 милиарда пъти до 40 милиарда пъти над масата на Слънцето. Според астрономите те могат да бъдат открити в центъра на всички огромни галактики като Млечния път.

Тези черни дупки се срещат рядко, сложни са за засичане и произходът им е неразбираем.

Някои учени считат, че са завършени от сливането на солидни галактики преди милиарди години, когато Вселената към момента е била млада.

За откритието си изследователите са употребявали прилежаща вселена

като гравитационна леща, трансформирайки я в гигантско увеличително огледало. С негова помощ те са открили съществуването на свръхмасивната черна дупка. Чрез компютърни симулации със фотоси, снимани от телескопа Хъбъл, те са удостоверили размера ѝ.

Китай с остро предизвестие

Откриха една от най-големите черни дупки

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР